Nieuwegein Fietst Goed op weg
 


Fietsveiligheidsdagen

Fietsveiligheidsdagen voor senioren

De Fietsersbond organiseert in samenwerking met gemeentes door het hele land fietsveiligheidsdagen: langer fietsplezier voor senioren die van fietsen houden en veilig willen blijven fietsen. Dit jaar waren er vanwege de grote belangstelling drie fietsveiligheidsdagen in Nieuwegein. Hou deze website in de gaten voor nieuwe data in Nieuwegein of omgeving in 2019. Via die site kunt u zich ook aanmelden.

Fietsveiligheidsdagen voor senioren: 'wacht niet tot het te laat is'

'We zijn hier omdat we zo lang mogelijk veilig door willen blijven fietsen,' vertelt een van de deelnemers aan de fietsveiligheidsdag voor senioren. Dat was ook precies het doel van de laatste fietsveiligheidsdag van dit jaar op 17 oktober. De deelnemers deden enthousiast mee aan het gevarieerde programma. De fietsverkeersquiz en het fietsparcours leverden al veel eye-openers op. Van: 'ik ga nu echt een helm en een achteruitkijkspiegel aanschaffen' tot 'ik fiets altijd in een te hoge versnelling'. Ook de fietscheck bleek verhelderend: 'je moet altijd met beide voeten bij de grond kunnen. Dat is veel veiliger als je wat ouder bent, net als fietsen op een damesmodel'. Een fietsgymles warmde de spieren vervolgens op voor een fietstochtje langs lastige verkeerssituaties in de omgeving.

Fietsen als medicijn

Veel deelnemers geven aan dat de e-bike voor hen echt een uitkomst is: 'ik nam overal de auto voor, mede vanwege mijn gezondheid. Maar nu ik een e-bike heb, doe ik alles op de fiets.' Er was zelfs een deelnemer die aangaf bijna geen diabetesmedicijnen meer nodig te hebben omdat ze dagelijks 20 kilometer fietst. Maar ook veel fitte deelnemers zweren bij de e-bike: 'ik hield niet van fietsen, maar mijn man wel. Nu ik een e-bike heb gekocht hou ik hem, ook bij tegenwind, makkelijk bij en dat maakt het voor mij weer leuk. We fietsen nu heel veel.'

Enkele tips uit de training

 • Hulpmiddelen helpen om langer door te kunnen blijven fietsen dus schaf die fietshelm en/ of achteruitkijkspiegel aan.
 • Mannen: stap over op een damesmodel. Die zwaai over de stang heen, wordt op zekere leeftijd echt te lastig en gevaarlijk.
 • Vrouwen: zorg dat u niet op een fiets met een te groot frame rondrijdt en stel het zadel zo in dat u met beide voeten op de grond kunt staan.
 • Neem voor uw eigen veiligheid de ruimte: fiets op 1 meter afstand van de berm en geparkeerde auto's.
 • Vindt u het te druk op het fietspad? Overweeg eens om op een ander tijdstip te vertrekken (niet in de (school-)spits) of neem een rustiger route.
 • Een e-bike is niet voor luie mensen, maar voor ouderen die willen blijven fietsen. Wacht liever niet tot u echt moet overstappen, maar doe dit eerder zodat u nog goed kunt wennen aan het (toch anders) rijden op een e-bike.
 • Gaat een tweewieler echt niet meer? Denk dan eens aan een driewieler (met of zonder ondersteuning), de keuze is steeds groter!

'Niet te hard'

Anke Muller (72) is fietsambassadeur van Nieuwegein fietst en rijdt zelf op een e-bike. Zij heeft vanuit haar eigen ervaring ook nog wat tips: 'Veel ouderen fietsen niet want ze zijn bang en vinden het drukkere verkeer maar niks. Maar in beweging blijven is zo belangrijk! Ik zal niet ontkennen dat e-bikes gevaarlijker kunnen zijn dan een gewone fiets. Zelf ben ik er ook al eens mee gevallen want hij is veel zwaarder en gaat harder. Daardoor heb je zeker in de stad minder overzicht en moet je daar dus echt langzamer fietsen (niet met 25km door het centrum rijden). Als we in de natuur fietsen, kunnen we veilig wat harder en dat is ook heerlijk met heuvels en veel wind. Maar je moet de ondersteuning natuurlijk niet te hoog zetten want dat doet niks voor je conditie!'

Programma

 • Presentatie over veranderde verkeersregels en –borden en lokale fietssituaties
 • Fietscheck (veiligheid, goede afstelling)
 • Testmogelijkheid nieuwe fietsen en e-bikes
 • Fietsgymles om de spieren op te warmen
 • Fietsvaardigheidstest op een parcours
 • Fietstocht door de omgeving

Na afloop ontving iedereen een certificaat en uiteraard werd er tijdens de dag ook aan de inwendige mens gedacht met een lunch en koffie en thee. Deelname was trouwens gratis!