Nieuwegein Fietst Gemeente Nieuwegein

Fietsbezit

Een fiets hoort erbij om in Nederland als kind volwaardig mee te kunnen doen. Zonder fiets kan je kind niet of lastiger meedoen aan sociale activiteiten, uitjes en schoolactiviteiten. Maar: een goede kinderfiets is best duur. Wat als je die niet kunt betalen? In dat geval zijn er in Nieuwegein meerdere mogelijkheden waardoor je kind toch een nieuwe fiets kan krijgen. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden in Nieuwegein om zelf goedkoop een gebruikte fiets te kopen en deze gratis te repareren.De fietsregeling van Stichting Leergeld Nieuwegein

Om goed mee te kunnen komen op school, heeft een kind vaak een aantal dingen nodig zoals een fiets. Dit betekent soms een behoorlijke uitgave. In de gemeente Nieuwegein vinden we dat elk kind in het bezit van een fiets zou moeten zijn, zodat dit niet in de weg staat bij hun schoolprestaties. Daarom voert Stichting Leergeld Nieuwegein namens de Gemeente Nieuwegein een fietsregeling uit.

Voorwaarden voor een nieuwe fiets

  • Gezinnen met een inkomen tot 120% van het sociaal wettelijk minimuminkomen kunnen een beroep doen op de fietsregeling.
  • Je kind heeft één keer recht op een fiets per leeftijdscategorie (6 t/m 12 jaar en 13 t/m 17 jaar).


De fietsregeling van Stichting Leergeld Nieuwegein
ANWB Kinderfietsenplan

ANWB Kinderfietsenplan

De ANWB doneert via het ANWB Kinderfietsenplan een veilige fiets aan kinderen van 8 - 18 jaar. Ze zamelen kinderfietsen in, knappen ze op en zorgen dat de fiets bij kinderen terecht komt van wie de ouders geen nieuwe fiets kunnen betalen omdat ze nauwelijks rond kunnen komen. In verband met de privacy van kinderen kunnen alleen scholen en maatschappelijke organisaties een fiets aanvragen. Vraag daarom de leerkracht van je kind om de aanvraag voor je te doen.Goedkoop een gebruikte fiets kopen

Lukt het niet via bovenstaande opties, dan kun je op diverse plekken in Nieuwegein goedkoop aan een gebruikte fiets komen:

  • Marktplaats heeft een groot aanbod aan gebruikte fietsen.
  • Op Facebook vind je diverse lokale koopjesgroepen waarvan 'Koopjeshoek Nieuwegein/IJsselstein' de grootste is. Soms vind je er zelfs gratis aangeboden gebruikte fietsen zoals in de Facebookgroep 'Gratis af te halen in Nieuwegein eo'.
  • De Nieuwegeinse kringloopwinkels hebben altijd wel goedkope gebruikte fietsen in hun assortiment. Er zijn er drie: Nieuwe Vorm - Drenthehaven 2, Noppes - Utrechthaven 5 en Kringloop Plaza - Ravenswade 54.
  • Lokale fietswinkels hebben vaak een (beperkt) aanbod aan gebruikte fietsen.
  • In Maarssen vind je Fietspunt: hier kun je terecht voor een groot aanbod aan gebruikte fietsen vanaf €60,-.


Goedkoop een gebruikte fiets kopen
Goedkoop je fiets repareren

Goedkoop je fiets repareren

Fietsreparaties kunnen duur uitvallen en een reden zijn om een fiets in de schuur te laten staan. Bij het Repair Café staan vrijwilligers klaar die samen met jou je fiets repareren. Zo leer je meteen hoe je de volgende keer zelf je band kunt plakken of een fietslampje vervangt.

  • Repair Cafe: elke eerste zaterdag van de maand
  • Hoe laat: 11.00 – 14.00
  • Waar: Milieu Educatie Centrum (MEC), Geinoord 9, Nieuwegein (naast de molen en kinderboerderij)

Wil je tussendoor zelf aan de slag? Bekijk dan eens een van de vele filmpjes met uitleg over fietsreparatie op Youtube.
Fietsverlichting stuk? Met deze VVN filmpjes van fietsenmaker Jacco fix je je verlichting snel en simpel zelf.