Nieuwegein Fietst Gemeente Nieuwegein
 


FIETSLESSEN VOOR VOLWASSENEN

Eerst flappen, dan trappen

Tranen vloeien er tijdens de wekelijkse fietsles voor volwassenen, niet van verdriet maar van geluk! De vrouwen stralen als het lukt om een stukje te fietsen zonder te vallen. Ze komen uit alle windstreken, maar één ding hebben de deelnemers gemeen: ze willen leren fietsen.Taal, fietsniveau, achtergrond, leeftijd: het maakt niet uit voor de zeer geduldige vrijwilligers van MOvactor.

'Fietsen geeft mij onafhankelijkheid'

"In Indonesië was fietsen te gevaarlijk, daarom heb ik het nooit geleerd," vertelt Hoc. "Hier in Nederland ben ik afhankelijk van het openbaar vervoer om op mijn werk te komen. Maar fietsen is veel goedkoper en ik wil niet afhankelijk zijn van anderen als het OV staakt. Daarom leer ik op mijn 57ste nu fietsen." Hoc rijdt deze vijfde les trots voorzichtige rondjes over het lege parkeerterrein. Ze fietst twee andere vrouwen voorbij die nog bezig zijn om hun balans te vinden op de fiets.

Het is duidelijk: wat hier gebeurt is maatwerk. "Iedere deelnemer heeft een andere achtergrond, meestal zijn het volwassen vrouwen en ze komen uit diverse landen", vertelt Bette van Lunteren van MOvactor. "De één kan al een beetje fietsen en pikt het snel op, voor de ander is het een hele opgave en hebben we ook onze tolk nodig om aanwijzingen te vertalen. De meesten zijn statushouders, maar iederéén kan bij ons fietslessen volgen, waar je ook vandaan komt en of je nou man of vrouw bent."

Leer ook fietsen!

In twaalf wekelijkse lessen brengen vrijwilligers elk jaar een nieuwe groep deelnemers de beginselen van het fietsen bij. Dat gebeurt op het parkeerterrein bij het Nijpelsplantsoen op een van de tien vouwfietsen. Twaalf lessen volgen kost €15,-, lesfietsen zijn aanwezig. Meld je aan bij Bette van Lunteren: bvanlunteren@movactor.nl.

Fietscoaches gezocht

'Balans zit in je billen' en 'eerst flappen, dan trappen' klinkt het tijdens de fietscoachtraining. De deelnemende vrijwilligers hebben duidelijk al ervaring in het geven van fietslessen. Toch zijn ze blij met deze training en met de makkelijk toe te passen tips van de Fietsmeesters zoals het gebruiken van pylonen en spelelementen. Voor sommigen is het ook een eye-opener om zelf alle fietsoefeningen uit te proberen: 'dit is echt vermoeiend!'. Het stappenplan 'Leren trappen in etappen' vormt een handig houvast voor de serie fietslessen die in juni start.

Als fietscoach geef je samen met andere vrijwilligers fietsles aan volwassenen die nog niet kunnen of durven fietsen maar dat wel heel graag willen. De meeste deelnemers zijn vrouwen met een migratie-achtergrond. Het gaat om twaalf lessen van een uur per week, verspreid over juni, september en oktober. Bekijk de hele vacature op https://vrijwilligershuis-nieuwegein.nl/vacature/fietscoach. Meld je aan via info@nieuwegeinfietst.nl.


Copyright foto: Michiel Wijnbergh Photography

fietsclinic