Nieuwegein Fietst Gemeente Nieuwegein
 


Tips

10 Tips om fietsen te stimuleren

 1. Doe een nulmeting
  Hoe reizen medewerkers nu naar het werk? Hoeveel dagen? Waar komen ze vandaan? Hoeveel medewerkers wonen op fietsbare afstand? Een afstand van 7,5 kilometer is prima fietsbaar, met een e-bike is een afstand tot 15 kilometer reëel.
 2. Zorg voor goede voorzieningen
  De basis is een goede fietsenstalling met voldoende capaciteit. Liefst overdekt, afgesloten, dicht bij de ingang, veilig en met handige fietsenrekken. Extra voorzieningen: douches en kleedruimtes, kluisjes, oplaadpunten voor e-bikes en een fietsreparatieset (minimaal een fietspomp en een bandenplaksetje).
 3. Financier (deels) de aanschaf en andere fietskosten
  De mogelijkheden voor fietsstimulering binnen de Werkkostenregeling (WKR) vind je hier. Je kunt daarnaast ook abonnementen op OV-fiets en stallingskosten vergoeden.
 4. Geef een goede reiskostenvergoeding
  Geef een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per gefietste kilometer. Oók aan medewerkers die binnen 10 kilometer afstand wonen.
 5. Beloon fietskilometers
  Bijvoorbeeld via Trappers of Go Velo. Als Nieuwegeinse organisatie krijg je tot halverwege 2019 een aantrekkelijke korting op deelname aan Go Velo. MKB'ers doen zelfs een jaar lang gratis mee aan. Neem voor meer informatie contact op via info@nieuwegeinfietst.nl.
 6. Doe mee aan stimuleringsacties en -programma's
  Er zijn regionaal en landelijk diverse programma's waaraan je als werkgever of medewerker deel kunt nemen, vaak zelfs gratis. Deze programma's of acties maken het extra aantrekkelijk om vaker de fiets te pakken, bijvoorbeeld door het laten uitproberen van e-bikes, kortingen op de aanschaf van een (e-)fiets, speciale apps, wedstrijden enzovoorts. Voorbeelden in onze regio zijn de gratis mobiliteitsscan van Goedopweg en de fietsacties van Ik fiets.
 7. Bied alternatieven voor zakelijke ritten overdag
  Bijvoorbeeld een deelauto, scooter, dienstfiets of anonieme OV-chipkaarten zodat er geen reden is om niet op de fiets te komen.
 8. Maak de fietsroute bekender
  Stimuleer het gebruik van fietsrouteplanners (bijvoorbeeld die van Fietsersbond of ANWB) en plaats de fietsroute ook op je bedrijfssite voor bezoekers.
 9. Maak inzichtelijk wat meer fietsen oplevert
  Laat je medewerkers de persoonlijke fietscalculator invullen. Deze maakt meteen duidelijk hoeveel calorieën ze kunnen verbranden en brandstofkosten ze besparen door meer te fietsen.
 10. Doe inspiratie op bij andere werkgevers
  Wat doen andere werkgevers aan fietsstimulering, wat kun je nog meer doen en hoe pak je dat aan? uitgebreide praktijkvoorbeelden van de elf fietsambassadeurs in de special van het Ministerie van I&W.