Nieuwegein Fietst Gemeente Nieuwegein
 


Fiscaal

Fiscale mogelijkheden fietsstimulering

Er zijn verschillende fiscale mogelijkheden om je medewerkers te stimuleren vaker de fiets te pakken. Denk aan het geven van een belastingvrije vergoeding per fietskilometer, een netto aanschafvergoeding, een groene lening of het verstrekken van een leasefiets.

Belastingvrije vergoeding van €0,19 per fietskilometer

Hier zit geen ondergrens aan dus je kunt deze ook geven aan medewerkers die binnen een straal van 10 kilometer wonen.

Netto vergoeding van de aanschafkosten van een fiets

Als werkgever breng je dit onder in de werkkostenregeling(WKR). Voorheen was er een 'fietsplan' met een maximum van €749,- per drie jaar waarbij de fiets dan minimaal de helft van de werkdagen gebruikt moest worden. Dit is geheel komen te vervallen. Je kunt nu als werkgever een passende regeling maken. Zo zijn er werkgevers die eens in de vijf jaar een fiets van €1.500,- vergoeden, maar ook werkgevers die elke drie jaar een fiets van €500,- vergoeden. De invulling ligt geheel open voor de werkgever, mits dit in de vrije ruimte van de WKR past.

Groene lening

Als werkgever kun je een zogenaamde 'groene lening' verschaffen voor de aanschaf van een fiets. Een medewerker betaalt deze lening dan terug in maandelijkse termijnen. Hiervoor kan de kilometervergoeding gebruikt worden. Deze groene lening heeft een nihilwaardering in de WKR, waardoor je deze renteloos kunt maken zonder dat de Belastingdienst dit als loon in natura beschouwt.

Leasefiets

Op dit moment is het leasen van fietsen erg onduidelijk. Het ontbreekt namelijk aan een heldere bijtellingsregeling zoals voor de auto. Vanaf 2020 komt er een formele regeling waarbij fietsen een bijtelling krijgen van 7%. Hiermee wordt het aantrekkelijk om (elektrische) fietsen of high speed e-bikes ter beschikking te stellen aan medewerkers. Dit betekent dat een medewerker met een fiets van €2.000,- een bruto bijtelling heeft van €140,- per jaar.

Leasebedrijven sorteren alvast voor om vanaf 2020 naast leaseauto's ook leasefietsen aan te bieden. Medewerkers kunnen dan bijvoorbeeld in plaats van hun normleasebedrag vol te maken door een panoramadak te kiezen, een leasefiets kiezen.


Bron: Syndesmo